Kedutan Nuffnang

♥Si Awet Muda!♥

Tuesday, January 8, 2013

Resepi Cornflakes Madu cadangan Yaya Maria

Masa duduk Hospital Pulau Pinang dulu aku kenal dengan Kak Uzaimah Ome. Kakak ni selalu buat kek, biskut dan macam-macam resepi lagi. Tapi satu ja air tangan dia yang aku pernah rasa, Cornflakes Madu. Memang comel dipandang enak dimakan. Tapi tu pun nda sempat mau mintak resepi sebenar.

Tapi nasib baik aku ada sorang kawan lagi. Dia la Yaya Maria. Bakal pegawai kesihatan persekitaran yang tengah survive for degree at Unikl Mistech. Dia tahu resepi tu. Orang Penang semua memang pandai buat benda benda macam ni ek? Salute. :3

Buat benda ni memang simple dan sesuai ditry buat oleh para beginer pembuat biskut atau kek. Oh my Malay!

Okay.
Bahan-bahan yang wajib ada dalam dapur anda ialah :
♥ Cornflakes ~ hancurkan sikit
♥ Madu
♥ Mentega ~ lagi banyak lagi sedap
♥ Kacang, kuaci siap bukak, nestum ~ Optional

Langkah-langkahnya :
♡ Campurkan cornflakes tadi sekali dengan bahan optional tadi dalam satu bekas sederhana besar
♡ Cairkan madu dan mentega atas api kecil
♡ Gaulkan sekali dengan bahan-bahan kering tadi
♡ Sudu ke dalam cawan kertas
♡ Bakar suhu 165·c selama 15 hingga 20 minit
♡ Sila duduk depan oven, sebab takut hangus :D

Senang kan? Aku sudah try. Kamu bila pula? Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...