Pagi tadi aku try buat kek sponge. Kek sponge ni biasanya orang buat sebagai basic cupcake. Maksud aku atas kek ni kita boleh letak macam-macam jenis hiasan guna fondant atau aising. Krim pun boleh.
Bahan-bahan yang anda perlukan ialah:
♥100 gram tepung berserbuk penaik
♥100 gram gula kastor
♥50gram majerin (dicairkan)
♥4 biji telur
♥1 sudu esen vanila
♥chip coklat ~ aku tambah
Cara membuat:
♡Pukul telur hingga kembang dan gebu
♡Masukkan gula sedikit demi sedikit
♡Masukkan ke dalam bekas tepung dan kacau rata. Ketepikan.
♡Campurkan mentega cair dan esen vanila
♡Tuangkan campuran mentega cair dan esen vanila ke dalam adunan tadi. Kacau hingga sebati.
♡Tuang ke dalam bekas mini dan taburkan chip coklat
♡ Bakar dalam ketuhar bersuhu 180'c selama 15-20minit hingga keemasan.
Note : Coklat chip tu aku taburkan atas adunan sebab chip tu akan jatuh ke bawah bila dah masak. So suprise kepada si pemakan sebab tiba-tiba ada coklat kat dalam. Bernas kan idea aku? Haha
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment